Bohuslav Bureš

24.11.2016 22:22

Dobrý den, trenére! Začněme ohlédnutím za posledním zápasem na hřišti SFK Vrchoviny "B". Utkání se nám příliš nepovedlo, jak jste tento zápas viděl z lavičky?

Ahoj Lucie, musím s Tebou souhlasit, že zápas s „B“ týmem Vrchoviny se nám opravdu nepovedl. Chyběla nám kreativita dopředu, kdy jsme domácím byli nebezpeční pouze ze standartních situací. Bylo to dané tím, že nám chyběli tvořiví hráči. Míra Šusták nám od 20. minuty kulhal a ještě před přestávkou musel střídat a Milan Boháč byl v Novém Městě pouze jako divák. V obraně jsme byli nedůrazní, kdy jsme při první a třetí brance domácích nechali Kubu Tichého vyniknout, ale se čtvrtou a třetí dorážkou prostě nemohl už nic dělat. No a pak ta nešťastná druhá branka, která nás asi položila, nezmohli jsme se víceméně už na nic a domácí zaslouženě zvítězili.

Teď už se pojďme pustit do bilancování. Sedm výher, pět remíz a pouhé dvě porážky znamenají 26 bodů a průběžné 4. místo v tabulce. Panuje s tímto počinem spokojenost?

Před sezónou na prvním tréninku jsem týmu řekl, že v žádném případě s tímto kádrem nechci hrát o záchranu, ale znovu o postup. Na postup to sice není, ale s tímto tabulkovým a bodovým stavem můžeme být určitě spokojeni. Je to dobrý základ do jarní části.

Neobávali jste se toho, co nám spoustu nepřejícných škarohlídů prorokovalo, tedy boj o bytí a nebytí i ve druhé nejvyšší krajské soutěži? Vzpomeňme na Hartvíkovice nebo Herálec z Havlíčkobrodska, po úspěšných létech v krajském přeboru následoval pád až do fotbalového suterénu…

Obávali a moc, hlavně kvůli našemu bouřlivému prostředí by si určitě hodně rozhodčích přálo, abychom hráli možná až IV. třídu. Možná nejeden delegát by si oddechl, kdybychom v krajských soutěžích vůbec nefigurovali. I v Herálci se najdou někteří „taky příznivci“, kteří by byli nejradši, kdyby fotbal úplně padl. Zapomínají na to, že ti naši kluci jednou za čtrnáct dní hrají a snaží se bavit téměř 300 diváků (mimochodem takové návštěvy nemají ani divizní týmy) a myslím si, že je baví docela dobře. V neposlední řadě obětují fotbalu hrozně moc volného času.  Nesmím zapomenout na to, že abychom tuto soutěž mohli hrát, potřebovali jsme také odpovídající a kvalitní kádr, který jsme díky Mírovi Kučkovi měli.

Fotbalovému Herálci se už několik let úspěšně snažíte ordinovat ofenzivní fotbal založený především na kombinaci po zemi. S tím se ale u většiny týmu v A-třídě nesetkáme, až na výjimky mají svůj fotbal založený na soubojích a nakopávaných míčích. Bylo těžké si zvyknout na odlišný styl hry?

Chci hrát technický fotbal, který bude bavit kluky a samozřejmě, aby se líbil i fanouškům. Pokud narazíme na soupeře, který chce hrát fotbal, tak nám hra vyhovuje daleko více než soupeř, který to jen řeže, ale bohužel tak to je a musím se s tím vyrovnat. Když budu porovnávat zpětně krajské soutěže, tak za ty roky těch mančaftů, které nakopávají, přibývá.

Na začátku soutěže jsme posbírali oproti našim zvyklostem poměrně velký počet remízových zápasů. Který z nerozhodných výsledků Vás zamrzel nejvíce?

Hned ten první zápas s Vrchovinou, kdy jsme si vytvořily spoustu šancí, ale nebyli jsme schopni dát branku z malého vápna. Přitom jsme hráli dobrý fotbal, na který se nechalo koukat.

Kdybyste měl vybrat zápas, který se nám po fotbalové, či výsledkové stránce povedl nejlépe, jaký byste zvolil?

Je to paradox, ale budou to tři venkovní zápasy, a to Šebkovice, Telč a Třešť. V Telči sice byla jen remíza, ale ve 2. poločase jsme domácí naprosto přehráli, ale bohužel to naše proměňování šancí…..

Naopak, sice máme na kontě pouhé dvě porážky, ale i některé výhry se rodily ztěžka. Jaký zápas myslíte, že se nám vůbec nepovedl?

Domácí zápas s Novými Syrovicemi, to jsem říkal, že lituji lidi, že se na takovou „holmajznu“ museli dívat a vydrželi až do konce.

Po odchodu brankáře Žďánského jsme se potýkali s problémy na citlivém postu sestavy. Brankářský tandem Bednář – Tichý nám tyto problémy určitě pomohl vyřešit, hráči v poli mohou zase cítit jistotu, oba gólmani nás v zápasech uměli podržet, co myslíte?

Hlavně si sedli a není mezi nimi jakýkoliv problém. Jestli chytá ten a nebo druhý, respektují to a dokážou se před zápasem povzbudit. A od toho se odvíjí i výkony.

V létě se ale v kabině lepily i další nové jmenovky. Přišli Veselský, Škorpík, Bělský, nesmíme zapomenout na návrat Šustáka po půl roce… Jak byste posily zhodnotil, splnily Vaše očekávání?

Patrik Bělský se nám v přípravě zranil, takže toho moc neodehrál, ale jak jsem si všiml na závěrečné rozlučce, tak nám určitě na jaře pomůže.  Pavel Veselský je fajn kluk a jsem rád, že ho po několika osloveních máme v kádru. Na to, že hrál od třetího kola se zraněním, tak odehrál velice slušný podzim. Náš „veterán“ Mára Škorpík je srdcař, který jde do každého zápasu naplno a nevynechá jeden jediný souboj, takže všichni mladí v našem týmu by si z něho měli brát příklad. Míra Šusták se  po půlročním hostování  v kanadském Vancouveru vrátil do známého prostředí. Míra je hráč, který dokáže dát naší hře myšlenku a překvapení. Kvůli práci v Praze s námi trénuje málo, ale aspoň chodí běhat do Stromovky, takže je to fajn.

Ústřední postavou se ihned po návratu po vleklém zranění stal kapitán Uchytil. Asi se nemusím ptát, jak moc nám jeho přítomnost na hřišti pomohla. Úctyhodná porce 12-ti gólů za 9 odehraných zápasů hovoří za vše…

Vojta je výborný fotbalista a jenom škoda, že kvůli zranění jsme ho neměli od začátku sezóny, protože by na našem kontě bylo určitě víc bodů. Samozřejmě je pořád co zlepšovat a to je v jeho případě proměňování šancí, ale to Vojta ví a věřím, že na jaře bude těch branek o polovinu víc.

Ale hodně vidět byli i jiní, na pozici stopera se vedle Černého usadil Bureš, ten se i podle ohlasů diváků rozehrál do nejlepší formy za poslední roky. Na defenzivním štítu velmi dobře pracuje Okurka, post u lajny sedí Kovářovi, do útoku se vytáhl Boháč, všichni zmiňovaní v předešlých sezónách měnili pozice dle potřeby. Jsou to teď posty, s kterými neradi hýbete?

 

Tak určitě, když si sestava sedne a vyhýbají se zranění, je to to nejlepší, co může být. Pan trenér Libor Štourač utvořil stoperskou dvojici Černý – Bureš už když kluci hráli ve Žďáře dorosteneckou divizi a teď si myslím, že zúročují to, co se ve Žďáře naučili. David odehrál v Herálci sezóny v útoku nebo v obraně, teď hraje mezi a je to určitě jeho post. Martin K. je výbušný typ fotbalisty, jen škody, že s ním musíme lepit díry v defenzivě, protože kraj zálohy, zrovna tak jako Peťovi H. svědčí nejvíc. Milan B. je hráč, který dokáže dát naší hře fotbalovost a nadstavbu. Škoda, že Bohy má v každém zápase naběháno o polovinu míň jak Pýtý.

Přestože jsme šli do sezóny s kádrem čítajícím na 18 – 19 jmen, různá zranění a další absence nás postupně dostala do pozice, kdy jsme sestavu v některých zápasech museli lepit. Jak si budeme počínat na přestupovém trhu, mohou fanoušci očekávat nové tváře?

Je pravda, že v některých zápasech jsme měli na lavičce jednoho hráče na střídání a se dvěma hráči jsme museli hýbat, jak se dalo. Nejvíc to odnesl Kuba S., ale ať už hrál na kterémkoliv postu, tak si odehrál své. Nebo Jirka M. s Pavlem Č., kteří ještě před rokem a půl hráli IV. třídu a když naskočili do zápasu, tak nezklamali a byli na hřišti přínosem.

Na jaro stávající kádr doplní dvě posily. Jedna je z Rváčova, je to záložník a trénuje s námi téměř celý podzim. Jmenuje se Fanda Odstrčil. Druhá posila je staronová. Je to hráč Herálce, záložník i útočník a jeho comeback bude téměř po třech letech. Kdo to je? Nechte se, fanoušci, překvapit.

Když se podíváte na počínání okolních týmů z vyšších soutěží, rvát se o udržení divize budou ve Žďáru nebo Novém Městě, neobáváte se, že by možné posily mohly lovit i v našem týmu? Nezapomínejme na ligovou Jihlavu, Rabušic se zatím příliš na střeleckém postu neosvědčil, Uchytil ty góly v sobě má…

Ze Žďáru se žádné nabídky nebojím, protože po našem zápase se Žďárským „B“ řekl trenér Machatka, že nás ve druhém poločase přehráli, takže si myslím, že budou vybírat tam. Po našem výkonu v Novém Městě nemám strach ani z toho.

Nesmíme zapomínat ani na trenérský můstek, v zimě může dojít k rošádám mezi stratégy na lavičkách. S trenérem Holoubkem se ve Spartě až tolik nepočítá, spekulací kolem horkého křesla na Letné se vyrojilo mnoho. Společně s panem Kučkou jste naučil Herálec zase vyhrávat i ve složitějších podmínkách, navíc Vy se netajíte náklonností k rudým barvám, máme se obávat telefonátu od pana Křetínského? Hledat tak kvalitní náhradu by bylo složité…

Já si myslím, že trenérů je v celých Čechách tak i v Herálci mrak, takže najít náhradu by bylo lehké. K tomu p. Křetinskému …nevolal on, ale p. Kotalík. S Mírou jsme si sedli a po krátkém přemýšlení jsme s díky odmítli, vždyť nám by se po těch našich klucích stýskalo.

Tak a ještě jedna otázka směrem k zimní přípravě. Na co se Vaši svěřenci mohou „těšit“, jak bude probíhat příprava na jaro? Jsou už známé i nějaké týmy, s kterými sehrajeme přátelské zápasy?

Přátelské zápasy zatím dojednané nemáme, ale mělo by jich být pět, většinou by se měli hrát na UT ve Žďáře, kde máme zamluvené termíny. Hráči, kteří jsou v Herálci delší dobu a už pode mnou zimní přípravu absolvovali, vědí, co je čeká. V lese za „hatí“ máme hodně tras, kde určitě doženeme loňské manko ze zimní přípravy. Ti nový, kteří to ještě neznají, nemusí mít strach, budeme na čerstvém vzduchu a v lese je krásně…

Pane Bureši, děkujeme za obsáhlý rozhovor, přejeme Vám i celému týmu, ať i na jaře početné divácké základně rozdáváte fotbalovou radost!

Luci, děkuji za velkou porci otázek a samozřejmě díky za to, jak vedeš tyto stránky. V příspěvcích na nic nezapomeneš, je to vtipné a hezky se to čte. Při úterních trénincích kluci Tvé komentáře rozebírají v kabině a někdy to pokračuje i na hřišti.

Jelikož se blíží konec roku, chtěl bych poděkovat našim fanouškům za přízeň a podporu. Popřát jim do nového roku hodně zdraví a abychom jim v příštím roce rozdávali hodně fotbalové radosti.