Miroslav Kučka

27.03.2017 22:22

Dobrý den, trenére! Fotbalové jaro už klepe na dveře. Asi se nemusíme ptát, jak se hráčská kabina těší, až to zase vypukne… Zimní pauza trvala skoro 5 měsíců. Jakou formou probíhala příprava na odvetné zápasy? Jaká byla tréninková morálka?

S přípravou jsme začali 20. ledna, kdy jsme 2x týdně chodili trénovat do tělocvičny v místní ZŠ a o  sobotách jsme měli běžeckou přípravu v okolí Herálce. Co se týče tréninkové morálky, panují zde určité výhrady, ale většina kluků k přípravě přistoupila zodpovědně.

Sehráli jsme 4 přípravné zápasy. Bohužel se nám nepovedlo ani jedno utkání vyhrát, se Rváčovem jsme prohráli 4:6, s Vrchovinou B 2:5 a s Moravcem 1:2. Remízou 1:1 skončilo utkání s Havlíčkovou Borovou. S přípravnými zápasy tedy asi nepanuje spokojenost, je to tak?

Záleží, z jakého pohledu se na to díváte. Výsledkově to určitě dobré nebylo, ale body se počítají až z mistrovských utkání. Důležité je se ze zápasů poučit a chyby neopakovat, od toho ty přípraváky jsou.

Může se nepovedená herní příprava podepsat na hráčích při startu jara? Nebo to na ně bude mít spíše opačný efekt a do soutěže vlétnou s velkou chutí, co myslíte? Podívejme se na Spartu, ta v přípravě excelovala, její mistrovské zápasy však příliš vzruchu nenabídly…

Já jsem neřekl, že příprava byla nepovedená. Myslím, že jsme se Slávkem Burešem klukům připravili kvalitní zimní přípravu. Věřím, že jí kluci zúročí a budou z ní těžit po celou sezonu.  Jinak z kluků cítím  snahu a chuť  hrát  dobrý a kvalitní fotbal. 

Před utkáním s Havlíčkovou Borovou jste s hráči absolvovali soustředění v Polničce. Prozradíte nám, jak výživný měli hráči program?

Bohužel nám počasí nepřálo, škoda, že jsme nemohli z důvodu podmáčeného terénu využít hřiště v Polničce, přesto jsme absolvovali běžecké tréninkové jednotky  a  trénink na umělé trávě ve Žďáru nad Sázavou. Měli jsme čas na rozbor dosud sehraných utkání a myslím, že to bylo ku prospěchu, což se potvrdilo s utkáním s Havlíčkovou Borovou, kdy jsme sehráli asi nejpovedenější zápas, na který  chceme v soutěži navázat.

Úspěšně jsme odolali milionovým nákupům Slavie a v kolonce odchodů svítí nula. Posílili jsme však o navrátilce Suchého a ze Rváčova přišel Odstrčil. Jak si tito hráči vedli v přípravných zápasech? Poodhalíte, jestli alespoň jeden z nich okusí první jarní bitvu od úvodní minuty?

Za oba kluky jsem velice rád, zcela bez problémů zapadli do party v kabině a při přípravných zápasech potvrdili, že budou pro tým přínosem. Zda někdo z nich nastoupí do základu, to se musíte přijít podívat  2.4.2017 na zahajovací zápas na domácí hřiště.

Na podzim nás trápilo velké množství zranění, sestavu jsme někdy doslova lepili. Podařila se nám přes zimu vyprázdnit marodka?

Tady nikdy nemůžete říct, že je to dobré, protože vzápětí to může být úplně jinak. Bohužel nám stále chybí Honza Ptaszek, který vždy patřil mezi klíčové hráče, kteří dokázali rozhodovat zápasy.  Zdravotně není fit ani Martin Ptaszek, tahoun a dlouholetý kapitán týmu. Dále budeme ze začátku soutěže postrádat i  Patrika  Bělského, který  je po operaci, ale věřím, že v průběhu jara  se do sestavy vrátí.

Na úvod nás čeká těžký trojboj s přímými konkurenty o vrchní příčky. Na našem hřišti budeme hrát s Vladislaví a Kouty, druhé kolo jedeme do Budišova. Jak vnímáte důležitost těchto zápasů? Napoví hodně o zbytku sezony?

Zápasy to budou určitě těžké, nikdo nám to nenechá zadarmo. Věřím však, že zápasy zvládneme a   nějaké body získáme. Utkání napoví zejména o tom, jak na tom jsme sami, body budou jistě důležité, ale soutěž je dlouhá a týmy ze spodku tabulky, se kterými budeme hrát zejména ke konci, se budou chtít udržet a do zápasů půjdou stále naplno.

 Kouty disponují luxusním náskokem dvanácti bodů. Co myslíte, že by se muselo stát, aby si aktuální lídr příští rok nezahrál nejvyšší krajskou soutěž? Myslíte, že ještě dají ostatním týmům šanci promluvit do hry o příčku nejvyšší?  

Kouty mají kvalitní, vyzrálý tým s řadou kvalitních hráčů. Myslím, že si po výborném podzimu první příčku pohlídají, ale stát se může cokoli, je to pořád „jenom“  fotbal .

O pomyslnou pohárovou Evropu to bude ještě velký boj. Sedmá Vrchovina ztrácí na druhé místo 5 bodů, což není rozhodně příliš. My se nyní nacházíme na 4. místě. Na jaké příčce byste se chtěl pohybovat v červnu? Myslím si správně, že je to ta označující alespoň vicemistra soutěže?

Netajím se tím, že bych se chtěl s týmem umístit do 3. místa, což bych považoval za úspěch. Pokud se nám budou vyhýbat zranění, tak věřím, že na to tým má. 

Sledovali jste nějak změny v kádrech našich konkurentů, máte zprávy o tom, v jakém rozpoložení kdo půjde do odvetné části?

Abych se přiznal, tak jsem to moc nesledoval, zprávy mám pouze z tisku. My se musíme soustředit pouze na sebe, tudy vede cesta k úspěchu.

Každý fanoušek si Vás pamatuje na hřišti jako obrovského srdcaře a především vynikajícího střelce. Nyní naší ofenzivu táhne především Uchytil. Bavíte se spolu nějak o zakončování útočných akcí? Radíte mu třeba jak ještě zlepšit výběr místa ve vápně, v čemž jste byl výjimečný?

Díky Lucko, hezky se to poslouchá, ale v současné době hrajeme trochu jiný styl, než jsme  hráli  s mými vrstevníky, proto se nechci v žádném případě pouštět do nějakého porovnání. Co se týče Vojty, je to zkušený hráč, který ví, co po něm jako trenéři chceme. On má dobrý výběr místa i čtení hry. Jediné, co by to chtělo je někdy více klidu při zakončení a možná i trochu štěstíčka, přesto je Vojta rozdílový hráč. 

Před působením u mužů jste vedl nejprve přípravku a následně žáky. Jaký máte výhled do budoucna, co se týče úrovně fotbalu v Herálci?

Tady bych se nepouštěl do velkých rozborů a asi bych jenom řekl, abychom si užívali úrovně fotbalu, která se nyní v Herálci hraje a bavme se tím!

Jako jedni z mála se v A-třídě můžeme spolehnout opravdu na výbornou domácí kulisu. Jak je důležité podle Vás, že hráči cítí podporu od diváků, kteří je dokážou vyhecovat, i když se zrovna nedaří?

Zde musím nejprve znovu poděkovat divákům za přízeň, máma opravdu jednu z největších návštěvnostní na zápasech v kraji. Podpora diváků je hodně důležitá, když Vás podporuje a burcuje celé okolí hřiště, zapomínáte na únavu a snažíte se ze sebe dostat to nejlepší. Jak říkal jeden nejmenovaný trenér: ,,Fotbal je divadlo, kde hráči jsou herci, kteří se snaží podat co nejlepší výkon a podle toho jsou potom odměněni potleskem diváků“. Věřte, že ti ,,naši“ kluci se snaží podat vždy ten nejlepší výkon.

Tak jako v každé fotbalové kabině, i u nás se určitě řeší souboj o titul v nejvyšší domácí soutěži. Nyní mají určitě navrch příznivci Viktorie, po letech strádání mohou být hrdí i slávisté. Jak probíhá diskuse v kabině, je tam hodně živo ohledně tohoto tématu?

No tak tohle je docela časté téma. Osobně se do toho moc nezapojuji, ale je docela zábavné kluky  sledovat jak to prožívají. Opravdu dobří jsou v tom Ondra Černý s Jendou Bednářem. Sparťani jsou v poslední době tak nějak tišší. Jsem ale rád, že při našich zápasech nakonec všichni táhnou za jeden tým, ten herálecký.

Je něco, co byste na závěr vzkázal fanouškům?

Uvědomme si, že fotbal v Herálci se stal  takovou  nedílnou součástí nedělních odpolední, věřím, že spousta z Vás je hrdá na to, kde se fotbal v Herálci pohybuje.  Nezapomínejme však na to, že všichni ten  „fotbal“ děláme ve svém volném čase, kterého v poslední době je čím dál tím méně.  Je čím dál těžší sport skloubit s prácí, rodinou a ostatními aktivitami. Rád bych proto touto cestou také poděkoval právě manželkám a přítelkyním hráčů a členů realizačního týmu za podporu, i když to není vždy jednoduché.  Viď, Evi (moje manželka).  

Děkujeme Vám za rozhovor, ať se Vám i celému týmu podaří vstup do jarní části!